SEPTEMBER 2023

Månedens gjenstand for september 2023

Krysning – En krønike
Guro Nordahl-Olsen (1910 – 2001)

Guro Nordahl-Olsen var norsk-jødisk foredragsholder, forfatter, studieveileder og foreningskvinne. Hun var født i daværende Kristiania som eldst av to barn til Mary (f. Nathan) og Anders Vethe. I 1917 døde faren Anders. Mary giftet seg på ny noen år senere med Egil Hoel, som under krigen ville komme til å gjøre tjeneste som norsk SS-offiser på østfronten.
 
Guro tok examen artium ved Fagerborg skole i 1928. Året etter dro hun til Dresden hvor hun tok en toårig sosialarbeiderutdannelse ved Alice Salomon’s Frauenschule. I 1934 giftet Guro seg med Gustav Nordahl-Olsen. Paret fikk etter hvert tre barn. Ved den tyske okkupasjonen i 1940 bodde familien i Holmestrand. De forble i Norge under hele krigen. Guros stefar, Egil Hoel, hadde som høytstående NS-mann sørget for at kona Marys navn ble strøket fra registeret over jøder i Norge. Dette reddet også trolig Guro og hennes bror fra forfølgelse. Marys bror, Einar Nathan, hans kone Selma, samt Marys kusine Sigrid De Lemos ble imidlertid alle deportert og drept i Auschwitz. 
  
Etter frigjøringen arbeidet Guro i en årrekke som studieveileder for utenlandsstudenter ved Universitetet i Oslo. I 1985 debuterte hun som skjønnlitterær forfatter med boka «Krysning». Guro Nordahl-Olsen døde i Bærum i 2001, 90 år gammel.
I boka «Krysning» forteller Guro Nordahl-Olsen om det å være jødisk og av bondeslekt, mellom ytterpunkter i det sosiale mønsteret i det norske samfunnet. Det er også fortellingen om den jødiske familien Nathan gjennom 100 år, fra Guros oldefar N.N. Nathans ankomst til Norge i 1857, til familiens tragiske splittelse under jødeforfølgelsene i 1942. Boka utkom til Guros 75-års dag i midten av september 1985. 
Foto: Guro Vethe, 1931. Fotografiet er en gave til museet fra Guros sønn, Dag Nordahl-Olsen.
Share by: