SNUBLESTEINER

Snublesteiner
I 1993 satte den tyske kunstneren Gunter Demnig i gang prosjektet «Stolpersteine» (snublesteiner) i Tyskland. Steinene er ment som minnesmerker, men er også å betrakte som kunst i det offentlige rom. Prinsippet er at en stein (10 x 10 cm) med minneplate i messing støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept.

Snublesteinene gir opphav til undring. Den forbipasserende som oppdager steinene blir bevisst på at Holocaust også fant sted akkurat der de befinner seg – i sitt eget nabolag. På den måten har steinene også en klar pedagogisk virkning; de vekker dem som tilfeldigvis kikker ned når de går forbi.

Siden starten har prosjektet også blitt overført andre land enn Tyskland. Til nå er det lagt ned nærmere 60 000 steiner i hele 20 land i Europa. Jødisk Museum i Oslo har brakt prosjektet til Norge, og har nå, sammen med Jødisk Museum Trondheim, regi- og koordineringsansvaret for nedleggelsen av snublestener for jøder deportert fra Norge og drept i nazistenes utryddelsesleirer. Siden 2010 er det blitt lagt ned 479 snublesteiner i Norge. Fra Tromsø i nord, til Larvik og Halden i sør. 

I 2015 iverksatte JMO i samarbeid med Jødisk Museum i Trondheim nettsiden www.snublestein.no

Snublestein.no viser hvor snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt og gir informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.

I 2017 ble det lagt ned 54 nye snublestener i Norge – i Oslo, Trondheim, Son, Ålvik og Sunndalsøra.

Les mer om Gunter Demnigs prosjekt her.

Klikk på kartet for å se hvor alle snublesteinene i Norge er plassert. 

For mer informasjon, kontakt: dag@jodiskmuseumoslo.no
Share by: