HUSK OSS TIL LIVET

«HUSK OSS TIL LIVET» Jødiske skjebner 1940-1945
26. november 2017 er det 75 år siden 529 jøder fra Norge ble deportert med skipet «Donau» til Stettin og videre til dødsleiren Auschwitz. Samme dag gikk også «Monte Rosa» med 26 jøder om bord. I alt ble 771 personer med jødisk bakgrunn deportert fra Norge under krigen. I 2012 åpnet Jødisk Museum i Oslo en helt spesiell utstilling, som tar utgangspunkt i livet i Norge før katastrofen rammet. Gjennom familiehistorier, individuelle historier, utvalgte gjenstander og fotografier gis glimt av bakgrunnen og skjebnene til de som ble deportert og myrdet. 

Dette er ikke en Holocaust-utstilling i vanlig forstand; her står historien om levende mennesker og sporene som finnes etter dem i fokus. Utstillingens formål er å gi en ny innsikt i og nærhet til historien; en forståelse av at dette er norsk historie og at den handler om nettopp levende mennesker – ikke bare dødstall. 

Utstillingen forteller også om de som klarte å flykte ut av landet – og om noen av dem som med sine egne liv på spill, hjalp til med dekning og flukt. Her gis direkte innsyn i byråkratiske og andre virkemidler som ble brukt for å forberede og gjennomføre aksjonene mot jødene i Norge. Denne prosessen, som ledet fram til deportasjonene, er framstilt i en egen del av utstillingen.

Utstillingen er støttet av Fritt Ord, Kulturrådet og Venneforeningen for Jødisk Museum i Oslo.
Share by: