Februar 2024

Månedens gjenstand for februar 2024

Visittkort
Fanny Liv Oster (1900-1989)

Fanny Liv Oster ble født i daværende Kristiania som yngst i en søskenflokk på syv til Cemach David og Jenny Bluma Oster (f. Tarschys). Familien var opprinnelig fra Litauen. Faren Cemach var blitt hentet til Norge fra Berlin av tobakksfabrikant Conrad Langaard allerede i 1886 for å arbeide som tobakksspesialist ved Langaards fabrikk i hovedstaden.

Fanny Liv vokste opp i Oscars gate ved Homansbyen i Oslo. Etter endt artium fra Aars og Voss skole i 1921 utdannet hun seg til elektrolysespesialist. Fra 1936 drev hun sin privatpraksis fra Vinkelgården på Majorstua, som broren Alfred eide en tredjedel av aksjene i. I desember 1942 flyktet hun sammen med brødrene Alfred og Elias til Sverige. Her jobbet hun med arkiv- og registreringsarbeid for den Kongelige Skoleoverstyrelsen i Stockholm. Etter frigjøringen arbeidet hun halvannet år som protokollfører og registrator ved landsvikavdelingen Oslo Politikammer før hun gjenopptok sitt egentlige yrke, elektrolysen. 

Fanny Liv mistet fjorten familiemedlemmer i Holocaust, deriblant broren Max Oster, halvsøsteren Bertha Arsch og niesene Rebekka og Mirjam Oster. Ved utgivelsen av det biografiske verket «Studentene fra 1921» i 1949 svarte Fanny Liv følgende på spørsmålet om livssyn: Hva kan en ha for livssyn etter denne krigs redsler? 25 års sann vilje til å holde idealene høyt, og oppriktig tro på menneskehetens utvikling tilhører nå en fjern verden. Det er vanskelig å begynne livet på nytt. 
Visittkort for Liv Osters elektrolyseinstitutt i Kirkeveien 59 (Vinkelgården) på Majorstua i Oslo (JMO)
Foto: Fanny Liv Oster som artianer 1921. Bildet er tatt av fotograf Bernhard Schwarzmann (1890-1958) (JMO) 
Share by: