Chanuka


Chanuka: Lag en tegneserie, dekorér en chanukia og spill dreidelspillet
Chanuka, lysfesten, feires åtte dager den mørkeste tiden av året. Festen er til minne om lysmirakelet da de jødiske makkabeerne vant over hellenistisk overmakt og gjeninnviet Tempelet. Olje, nok til bare én dag, brant hele åtte dager. 

Under feiringen av chanuka tennes lys, man gir hverandre gjerne gaver eller kort, spiser mat stekt i olje; latkes (potetpannekaker) og sufganiot (smultringer), og snurrer dreidelen. 

Her finnes ressurser til bruk i undervisningen:

Fortell historien om chanuka

Her kan du laste ned PowerPoint-presentasjon som forteller om hvorfor og hvordan chanuka feires. Den kan for eksempel brukes som introduksjon til temaet. 

Last ned presentasjon.


Lag en tegneserie om historien bak chanuka

Jobb med historien om hvorfor man feirer chanuka. Elevene skal lage en tegneserie og Tempelets historie og lysmirakelet. 

Last ned mal for tegneserie


Dekorér en chanukia

Menora er det hebraiske ordet for den sjuarmede lysestaken som regnes som et av jødedommens viktigste symboler. Etter Tempelets fall i år 70 etter vår tidsregning, brukes menoraen kun som et symbol. 

Til chanuka tenner man en lysestake med ni lys. Første dag av chanuka tenner man et lys, andre dag to lys, osv. Det niende lys fungerer som et «hjelpelys» eller en «tjener», og brukes til å tenne de andre lysene. 

Chanukiaer lages i dag i de fleste materialer og uttrykk, og det finnes egne lysestaker for barn. Med denne oppgaven kan elevene tegne rundt sine egne hender for å lage en chanukia, og dekorere sin egen chanukia. 

Last ned oppgave her.

I synagogen i Oslo finner man menoraen avbildet.


Oppskrift på latkes (potetpannekaker)

Under chanuka lages mat stekt i olje, for å minnes lysmirakelet i Tempelet. 

Da makkabeerne gjenerobret tempelet var det olje til «den evige lampen» for kun én dag. Mirakuløst varte oljen hele åtte dager, til man hadde fått laget ny olje. Derfor varer chanuka-festen i 8 dager.

Oppskrift finnes her.



Spinn dreidelen!

Under chanuka spinnes gjerne dreidel-leken. Ofte leker man den med sjokolademynter, men i undervisningssammenheng kan man bruke alt fra fyrstikker til spillbrikker. Hver spiller trenger fem brikker. 

En dreidel er en firesidet snurrebass. På hver side står det skrevet en hebraisk bokstav: nun, gimmel, hei og shin. Til sammen står bokstavene for setningen "Nes Gadol Haja Sham", "Stort under skjedde der". 

Dreidel fås kjøpt i museumsbutikken.

Reglene til dreidel-spillet


Lystenning til chanuka

Hør den vakre sangen og se kantor Amichsi Davidovich tenne lysene til chanuka. Starter fra ca. 02.00. 

Chanuka sameach!


Share by: