Å hente historien tilbake

Tekst: Torill Torp-Holte
Artikkel publisert i Jødisk Museums venneforenings Vennebrev nr. 1 2023
Mottoet for Jødisk Museum i Oslo er Chai – det hebraiske tegnet for liv. Tegnet er også innlemmet i museets logo. For styre og stab har tegnet alltid symbolisert visjonen – og etter hvert også realiteten – om å hente tilbake jødisk liv og kultur i den historisk viktige synagogebygningen i Calmeyers gate 15b. I dette huset har museet hatt tilhold siden 2005, nærmere bestemt i bygningens første etasje (utstillings- og arrangements-rommet) og underetasjen (kontorer, magasin, bibliotek m.m.).
Ny ute-utstilling
I 2023 henter vi tilbake den norsk-jødiske historien fra en ny innfallsvinkel, gjennom utstillingen «SHTETL – en verden som var», som åpnet 22. juni. Her går vi inn i bakgrunnen for den større jødiske innvandringen til Norge, som skjedde fra 1880-årene og fram til 1920-tallet. Grunnloven fra 1814 inneholdt en paragraf som forbød jøder og jesuitter adgang til Norge. I 1851 ble eksklusjonen av jødene opphevet. De første årene kom kun få jødiske handelsmenn til Norge, først og fremst fra Danmark og Tyskland. Det var forhold og hendelser i Øst-Europa, nærmere bestemt i det som da var det store tsar-russiske riket, som igangsatte den større emigrasjonsprosessen av jøder vestover, først og fremst til USA, men også til Skandinavia og Norge.
Den jødiske diaspora
Shtetl-utstillingen vektlegger også hvorfor nær halvparten av verdens jøder kom til å leve i det tsar-russiske riket som så mange til slutt valgte å forlate. Den jødiske diaspora, spredningen av jøder i verden fra år 70, fra Midtøsten og inn i Vest-Europa, deretter ut igjen mot øst – dette i løpet av mange århundrer – er derfor også et tema i utstillingen. Den nye utstillingen er støttet av Kulturrådet, Sparebankstiftelsen og Fritt Ord. Den er utformet for å brukes aktivt i undervisningen av skoleklasser og dermed for å tale til barn og unge, men vil forhåpentlig ha interesse også for det alminnelige publikum.
Jødiske kulturdager i Oslo 2.-10. september
I år byr museet på fulle jødiske kulturdager i hovedstaden fra lørdag 2. september til og med søndag 10. september. Kulturdagene sparkes i gang med en «nattkonsert» i Jødisk museum lørdag 2. september, etter solnedgang. Da møter vi Preßburger Klezmer Band fra Slovakia, som spiller en følelsesladet klezmer, sunget på slovakisk, jiddisk og engelsk.
Dagen etter, søndag 3. september, arrangeres Europeisk Jødisk Kulturdag i museet. Først vil Louisa Lyne med sitt band fremføre minimusikalen «Dos Veterbuk» for barn fra ca. 3 år og oppover. Deretter blir det program for voksne: I foredraget «Jødedom i et nøtteskall» vil Berit Reisel vektlegge blant annet historiske begivenheters betydning for jødedommens tilblivelse og mangfold. Siste innslag denne dagen er visningen av filmen «The Wolf of Baghdad», en grafisk memoar av Carol Isaacs om en jødisk families minner fra sitt tapte irakiske hjemland.
Jødiske Filmdager – Cinemateket
Mellom tirsdag 5. og søndag 10. september avholdes Jødiske Filmdager på det nyoppussede Cinemateket, med to visninger hver dag, unntatt fredagen. Filmene som vises i år er hentet fra Europa, Canada og Israel og omhandler både nåtidige og historiske hendelser. Filmprogrammet vil gi oss både komedie og dramatikk!
Klezmernatt – Cosmopolite Scene
Lørdag 9. september kan vi med glede og på ny invitere til Klezmernatt på Cosmopolite Scene på Torshov. Tradisjonen med å avholde en årlig konsert med klezmermusikk har blitt 15 år i år, og det er duket for jubileum! I år er det de to bandene Klezmerata Hamburg og Styrian Klezmore som byr på sødmefylte og energiske toner. I alt får vi hele tretten musikere på scenen denne kvelden – vi ønsker velkommen til livgivende klezmermagi!