HUSK OSS TIL LIVET

«HUSK OSS TIL LIVET» Jødiske skjebner 1940-1945

I alt ble 773 personer med jødisk bakgrunn deportert fra Norge under krigen. I 2012 åpnet Jødisk Museum i Oslo en helt spesiell utstilling, som tar utgangspunkt i livet i Norge før katastrofen rammet. Gjennom familiehistorier, individuelle historier, utvalgte gjenstander og fotografier gis glimt av bakgrunnen og skjebnene til de som ble deportert og myrdet. 

Dette er ikke en Holocaust-utstilling i vanlig forstand; her står historien om levende mennesker og sporene som finnes etter dem i fokus. Utstillingens formål er å gi en ny innsikt i og nærhet til historien; en forståelse av at dette er norsk historie og at den handler om nettopp levende mennesker – ikke bare dødstall. 

Utstillingen forteller også om de som klarte å flykte ut av landet – og om noen av dem som med sine egne liv på spill, hjalp til med dekning og flukt. Her gis direkte innsyn i byråkratiske og andre virkemidler som ble brukt for å forberede og gjennomføre aksjonene mot jødene i Norge. Denne prosessen, som ledet fram til deportasjonene, er framstilt i en egen del av utstillingen.

Høsten 2018 åpnet en temporær delutstilling om familien Heilbut/Seligmann – en familie som ble utslettet med Holocaust. Svært få kjente deres historie før Erik Otto Seligmanns portrettmaleri ble gitt i gave til Jødisk Museum i Oslo. Delutstillingen forteller om Richard og Luise Seligmanns liv og virke i Oslo gjennom første del av 1900-tallet. 

Se filmen som hører til utstillingen: "Remembering the Heilbut / Seligmann Family" (produsert av Miriam Lewin):

Utstillingen er støttet av Fritt Ord, Kulturrådet og Venneforeningen for Jødisk Museum i Oslo.
Share by: