PROSJEKTER

Prosjekter
Kjøp, restaurering og tilbakeføring av synagogebygningen til et helt museum og kulturhus

Bygningen i Calmeyers gate har vært én av hovedstadens to synagoger. Den nyoppstartede Den Isrealitiske Menighed kjøpte i 1918 den fireetasjes bygården i Calmeyers gate 15 med den bakenforliggende tomten. Synagogen ble oppført i 1920/21 i øst-jødisk og ortodoks tradisjon. Den hadde separate innganger for kvinner og menn. Det var plass til rund 200 menn i hovedrommet, og rundt 100 kvinner på kvinnegalleriet. 

Fra 2006 har en rekke større og mindre restaureringsprosjekter blitt gjennomført. Originale malingdekorasjoner har blitt hentet frem, Toraskapet har blitt satt opp på ny, fasaden har blitt restaurert etter antikvariske prinsipper og et "prøvevindu" med Davidstjerne har blitt installert i synagogens tilbygg. 

Nå er det et større prosjekt som står for døren. Det søkes om midler på Statsbudsjettet for 2025 til kjøp og restaurering av hele synagogebygningen. Det viktigste grepet vil være å fjerne det kunstige taket som i dag ligger over museumsrommet, slik at kvinnegalleriet og den originale planløsningen igjen kommer til syne. Dette innebærer også at det originale "cheider-rommet" (klasserommet) i 2. etasje igjen vil bli tatt i bruk av skoleklasser som besøker museet.

Museet vil oppdatere om utvikling i prosjektet underveis. Les hele prosjektbeskrivelsen her.
Antisemittisme i Norge før 1945

Prosjektet om antisemittisme i Norge etter 1945 ble avsluttet i 2023 med utgivelsen av boken I skyggen av Holocaust (Braut Simonsen). I 2024 startet prosjektet om antisemittisme i Norge før 1945 opp. 

En viktig del av prosjektet vil være å samle allerede eksisterende kunnskap om antisemittisme i Norge før krigen i en kunnskapsoppsummering. Denne oppsummeringen vil presenteres i en bok.
En dør til intet. En bok om snublestein-prosjektet i Norge

I 2010 tok Jødisk Museum i Oslo og Trondheim initiativ til å legge de første snublesteinene i Norge. I 2022 ble de siste snublesteinene for jødiske offer for Holocaust i Norge plassert på Akershusstranda i Oslo.

Hoveddelen i snublestein-prosjektet sett fra museets side er dermed avsluttet. Fremover venter vedlikehold av eksisterende steiner. I samarbeid med fotograf Anthony Robinson skal det produseres en bok om snublesteinene lagt ned av JMO i Oslo. Forventet utgivelse er i løpet av 2024.

«Flukt og redning»

Et pågående prosjekt om flukt og redning 1942-1943. Resultatene vil presenteres i en bok.

 Sansebasert formidling: 
"Vennligst rør gjenstanden!"

I prosjektet har én sansekoffert om chanuka, den jødiske lysfesten, blitt produsert. Sansekofferten består av gjenstander som, når plassert på en fortellerboks, utløser et lydklipp med fortellingen om høytiden. Det tekniske oppsettet er produsert av Museum in a Box. Det baserer seg på NFC-teknologi (klistremerker utstyrt med nærfeltskommunikasjon-funksjon).

I 2024 arbeides det videre med å utvikle en sansekoffert til.

Prosjektet er støttet med midler fra Sparebankstiftelsen DNB. 
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button

Tidligere prosjekter

MEST: Utdanningsseminarer for europeiske museumspedagoger

Jødisk Museum i Oslo var mellom 2021 og 2023 engasjert i et flerårig EØS-samarbeid om videreutdanning av museumspedagoger fra jødiske museer i Europa. Prosjektet var en del av paraply-prosjektet Jewish Cultural Heritage Project. I samarbeid med POLIN – Museet for de polske jødenes historie, arrangerte JMO fire utdanningsseminarer, et kurs og en konferanse i tidsperioden 2021-2023. 

Seminarene bygget videre på utdanningsseminarer som tidligere ble arrangert i regi av Association of European Jewish Museums (AEJM). AEJM inngikk som partner i prosjektet. Jødisk museum Trondheim var også involvert.

Se program for studieturene i 2021, 2022 og 2023 på AEJMs nettside.

Mobile miniutstillinger – for sykehjem og AKS (skolefritidsordning i Oslo)

Jødisk Museum i Oslo har sammen med Tidvis utviklet to miniutstillinger. Én som lånes ut sykehjem og én som lånes ut til AKS i Oslo.

Museets utstilling som lånes ut til sykehjem har tittelen "Hvor kan man få billige kjoler?" og forteller om jødiske foreninger på 1900-tallet. Utstillingen er demensvennlig utformet for å gi målgruppen en interaktiv og sanselig utstillingsopplevelse.

Utstillingen som lånes ut til AKS heter "Purim - en feiring av mot", og lærer barna om helligdagen Purim.

Minimuseum.no

Reiser – historier om jødisk innvandring og integrering i Norge 

Målet med prosjektet har vært å få frem og formidle kunnskap om en viktig del av norsk innvandringshistorie; jødisk innvandring til Norge fra 1851 og utover mot 1930-tallet. 

Prosjektet besto av produksjon om to undervisningsfilmer, som nå er tilgjengelige på Internett for bruk i undervisning. Fra shtetl til Kristiana og Jødiske spor.

Prosjektet ble støttet med midler fra Fritt Ord som en del av deres koronamidler til frittstående kunstnere, kunstnere og kulturarbeidere (for vårt prosjekt en filmfotograf og en kulturhistoriker).
Antisemittisme i Norge etter 1945

Prosjektet var et ledd i Jødisk Museum i Oslo sitt pågående arbeid mot antisemittisme, og undersøkte antisemittismens utbredelse, uttrykksformer og virkninger i Norge i perioden mellom 1945 og frem til vår egen tid. Prosjektet besto av flere foredrag og panelsamtale-deltakelser, artikler og en bokutgivelse.

Prosjektet ble avsluttet med utgivelsen av boken I skyggen av Holocaust. Antisemittisme i norsk historie 1945-2023 skrevet av forsker ved museet, Kjetil Braut Simonsen. Boken ble publisert på Humanist forlag i 2023.

Prosjektet ble støttet av UNESCO-midler under satsningsområdet Demokratiutvikling.

 Én gud – tre hus

I prosjektet ble et undervisningsopplegg utviklet. Opplegget kan i dag bestilles av skoler, og er gratis. Skoleklasser kommer til oss, eller vi tar med opplegget til dem. 

Vi ble inspirert av lignende opplegg fra Jüdisches Museum Frankfurt. Målet er å gjøre barn kjent med gudshusene innenfor jødedom, kristendom og islam: Hva har en moské, en kirke og en synagoge til felles, og hvordan er de forskjellige? Svaret finner elevene gjennom å selv utforske modeller av gudshusene og plassere ut brikker med inventar og mennesker i rett gudshus. 

Prosjektet er støttet med midler fra Museumsforbundet og Sparebankstiftelsen DNB, gjennom prosjektet "Inkluderende museer". 

Active Citizenship in the History and the present. The role of personality in written and oral texts. The mobility project

JMO har vært del av flere større og mindre prosjekter finansiert gjennom EEA Grants / Norway Grants. Et av disse prosjektene er et samarbeid mellom Jødisk Museum i Oslo og Masaryk University i Brno. I januar 2020 tilbrakte åtte studenter to uker i Oslo, med målsetting å samle data og å lære om JMOs og andre norske museers arbeid. Prosjektet ble avsluttet i 2020. 

Tre foredrag om jødisk filosofi av Henrik Holm
 
I 2018 og 2019 holdt filosof og forsker Henrik Holm en foredragsrekke på Jødisk Museum i Oslo om de tre jødiske filosofene Martin Buber, Franz Rosenzweig ogTheodor W. Adorno. I 2020 tok museet initiativ til en skriftlig utgivelse av foredragene. Den felles intensjon med de tre essayene er å gi et første innblikk i filosofenes tankesett.

Les en digital versjon av skriftet her.
Inkluderende museer. Kulturkunnskap og -arbeid som katalysator for god inkludering

Fra 2017 til 2019 var JMO en del av prosjektet «Inkluderende museer». JMO deltok med prosjektet «Én gud - tre hus».

«Antisemittisme - før og nå»

Prosjektet knyttet til nettressursen «Antisemittisme - før og» ble avsluttet ved lansering i september 2017. Nettressursen gir innsikt i hva antisemittisme er, hvor den kommer fra og hvordan den har endret seg gjennom historien.    

Til nettressursen

«Jewish Cultural Heritage»

Fra 2013 til 2017 var JMO del av prosjektet «Jewish Cultural Heritage» hvor Jødisk Museum i Oslo, HL-senteret, Det Europeiske Wergelandsenteret og Falstadsenteret samarbeidet med Museum og the History of Polish Jews i Warszawa, Polen. Samarbeidet inkluderte flere delprosjekter med målsetting å fremme kunnskap om jødisk kultur og historie og bidra til å styrke interkulturell forståelse i de to landene. Prosjektet ble finansiert gjennom EEA Grants / Norway Grants.

Share by: