Møt: Mats Tangestuen

Tekst og foto: Helge Øgrim
Artikkel publisert i Jødisk Museums venneforenings Vennebrev nr. 2 2023
Faglig leder ved museet kommer fra Herre i Grenland og har klart lengst ansiennitet i staben. Den går tilbake til august 2004. Han er kanskje best kjent for sitt engasjement i historikerstriden og den offentlige debatten som ennå pågår om Marte Michelets bok Hva visste hjemmefronten?
Det lar vi ligge her.
Når og hvordan fattet du interesse for Holocaust?
Det var egentlig helt tilfeldig. Jeg studerte i Tromsø og skulle skrive hovedfagsoppgaven min om Etiopia. En fantastisk professor der var ekspert på landet. Men kjæresten min – nå kona – ville absolutt til Bergen. Der var det ingen afrikanister som kunne veilede meg, så jeg byttet til okkupasjonen, den andre tingen som alltid har interessert meg. En tysk professor med antisemittisme som fagfelt kunne veilede, så jeg skrev om de norske jødene som flyktet til Sverige og forsøkte å undersøke antisemittismens innvirkning, kanskje særlig i eksilmiljøet der.
Har du minner av noen bevissthet om utryddelsen og jødisk historie i oppveksten?
Nei, det kan jeg ikke mane fram. Det eneste jeg husker er at filmen Flukten fra Sobibor gjorde inntrykk. (Tangestuen er født i 1975).
Hovedoppgaven ble starten på historikerens intervjuer med tidsvitner, nå har han gjort nærmere 50. Forskningen har brakt fram mye viktig materiale, men Tangestuen gjentar at han har stoppet ved hovedfag foreløpig, og vil ikke bli kalt forskningssjef. Da skryter han heller av kollega Kjetil Braut Simonsen ved museet, som har doktorgraden på plass.
Som faglig leder er jobben å sørge for at det museumsfaglige er på plass i alle ledd og å være en rådgiver for direktøren. I tillegg har han mye undervisning. Kontaktarbeidet med utenlandske museer og akademiske miljøer er også viktig. Siden 2018 har Tangestuen sittet i styret til Association of European Jewish Museums.
Ifølge Tangestuen har det lille museet veldig kompetente ansatte, inkludert guidene som har publikumskontakten i utstillingen er aldersspennet på museet fra 17 til 92 år.