Pussedag

 

Tekst: Dag Ermesjø

Foto: Helge Øgrim

Artikkel publisert i Jødisk Museums venneforenings Vennebrev nr. 1 2023

Venneforeningen til Jødisk Museum i Oslo arrangerer en pussedag to ganger i året. Vi pusser snublesteiner 
i november, til minne om deportasjonen av norske jøder den 26. november 1942. Vi pusser også i mai, for å la snublesteinene skinne til våren. 

Etter en stille periode på om lag to år under pandemien har engasjementet tatt seg godt opp. Siden 2010 har antallet snublesteiner vokst år for år, og man har i dag nådd målet med 465 minnesteder i Oslo. Vi tror og håper at det halvårlige tiltaket vil engasjere et fast fellesskap og en møteplass i muséet, hvor vi samles før vi går ut og vasker og pusser alle snublesteiner. Når vi utfører praktisk minnearbeid, skaper det både engasjement og samhold . 

Vi har lagt til rette ferdige ruter, et arbeid vi vil bli ferdige med i løpet av 2023. Før pussedagen 20. november 2022 laget vi 15 ruter med om lag 100 navn – ca. 22% av totalen. Den 7. mai 2023 økte vi antall ruter til 26 (84%). 

Hva ble resultatet etter pussedagen nå i mai? Hele 238 snublesteiner ble pusset, som tilsvarer 16 ruter eller 51% av samtlige 465 snublesteiner. Venneforeningens håp er at vi blir enda flere som møter opp på pussedagen i mai og november. Målet er at vi kan dekke minst 60-80% av alle ruter og snublesteiner på hver samling. 

Vi ønsker en god kontroll og oversikt, slik at vi vet hvor mange steiner vi når over. Selv om saken ikke dreier seg om tall, mener vi at en god tilrettelegging er det beste middelet til å nå ut til alle minnesteiner. Vårt mål er at helst 100% av snublesteinene besøkes minst én gang per år. En snublestein representerer ett konkret jødisk menneske som ble likvidert under krigen. Vi opplever ekte og sterk medfølelse blant alle deltakere.

Når vi har åpnet dørene i muséet disse søndagene, kan vi kjenne en atmosfære av forventning og omtanke. Mange åpner seg opp om hvorfor de ønsker å hedre jødene som ble deportert midt i byen i 1942. Vi har naturligvis jøder i Oslo som minnes sin egen familie. En del kjenner til at deres besteforeldre bodde i samme gate eller var kollegaer med jøder under krigen. Andre har en medfølelse med jødenes lidelser under 2. verdenskrig. 

De fleste er fra Oslo, men vi har også besøk fra våre nabokommuner på Romerike, Follo, Asker og Bærum. Samtalen går livlig for seg før man går i gang. Vi serverer noe å bite i og drikke før man setter i gang for dagen. Det er bare bra å bruke god tid, bli kjent med hverandre og samtale om formålet med saken. Folk i alle aldre møter opp, det kan være et eldre par med stor medfølelse og omtanke. 

Vi opplever også at unge mennesker ber om å få tildelt en rute, og til og med kommer tilbake etter en time eller to og går løs på enda en ny rute. Vi har også barnefamilier hvor mor og far tar med barna på vandring med en pose pusseutstyr. Videre har vi menigheter, arbeiderparti-lag, historie-lag, skoleklasser og andre som er engasjert. Rutene varierer fra seks til 32 snublesteiner. Noen ganger har vi koblet personer som ikke kjenner hverandre fra før sammen. Det er fint å se hvordan også fremmede gjerne samarbeider om et godt formål.