Oster-utstilling

«Alfred Oster - grafisk foregangsmann»
Fra 17. november 2019
Alfred Oster (1893-1967) var norsk grafiker, født i 1893 i Kristiania. Oster laget svært uttrykksfulle portretter og ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet i 1915 og 1916. Han var med å starte foreningen Norske Grafikere i 1919. Jødisk Museum i Oslo viser nå ti av Alfred Osters portretter – og et innblikk i hans jødiske familiehistorie. Sammen med bildene gis et riss av Osters kunstnerliv og hans virke som foreningsmann, både innenfor grafikkens verden og i det jødiske samfunnslivet.

Alfred Oster valgte portrettet som sitt hovedmotiv. Han var en beskjeden og selvkritisk kunstner som deltok på få utstillinger og hadde liten produksjon, men under Jubileumsutstillingen for Grunnloven i 1914 i Frognerparken ble tre av Alfreds arbeider stilt ut. Han var også representert på Landsutstillingen for bildene kunst i Trondheim i 1930. To av hans litografier, Ung pike og Weisenhusgut, ble utgitt i årsmappene til Norsk forening for grafisk kunst og innkjøpt av Nasjonalgalleriet.

Parallelt med utstillingen blir Alfred Osters families innvandringshistorie og hva som hendte dem under krigen fortalt i et eget monter i utstillingen Husk oss til livet – jødiske skjebner 1940-1945. 

Dora Dworsky (født Oster) var datter av Leopold, Alfreds eldre bror. Som Alfred Osters niese og en av få gjenlevende av den store Oster-slekten bestemte hun seg for å ta vare på mest mulig av onkelens arbeider. Uten Doras innsats hadde denne utstillingen ikke vært mulig.


Foto: Portrett av fire år gamle Adele, signert Oster 1912
Foto: Alfred Oster

Share by: