Becker-arkivet tas opp i Norges Dokumentarv
12. desember 2024: Becker-arkivet tas opp som en del av Norges Dokumentarv.

Norges Dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Memory of the World-program. Utvalgte arkiver som dokumenterer norsk historie, lokalisert hos museer ol. over hele landet, tas opp i Norges Dokumentarv etter nominasjon og behandling hos Kulturdirektoratet.

Arkivet etter familien Becker er deponert hos JMO og Telemark Museum.

Givere av arkivmaterialet deponert hos JMO er barnebarn av Herman Becker, den eneste sønnen i familien Becker som overlevde Holocaust.


En vanlig jødisk familie

Becker-arkivet består av dokumenter og fotografier som har tilhørt den jødiske familien Becker. En hovedvekt av samlingen er fra tidsrommet 1900 til 1950, men med innslag av både eldre og nyere materiale. Her finner man ulike dokumenter, slik som brev, attester, pass og forretningskorrespondanse.

Familien Becker besto av Mendel (født i Litauen) og Mina (født i Latvia) med de åtte barna Anna, Rakel, Herman, David, Frida, Sara (døde i 1922), Louis og Wulff.

Med unntak av David og hans familie, samt broren Louis, bodde de fleste av familiemedlemmene i Oslo. David og hans kone Signe eide fra 1925 trikotasjebutikken D. Becker i Skien.

Herman flyttet til Sverige i 1910 og overlevde Holocaust. Anna og Rakel flyttet til USA og giftet seg der. Mina og Mendel med barna David, Louis, Frida og Wulff ble drept i Auschwitz.

Til sammen dokumenterer materialet en jødisk familie og deres historie gjennom flere tiår, både deres hverdagsliv, virke, reiser, familieforgreininger, forretninger og ikke minst krigsopplevelser og historie fra tiden etter 2. verdenskrig. Arkivsamlingen belyser med det historien om Holocaust gjennom et mikro- og personnivå.

Komiteens begrunnelse

I komiteens begrunnelse for å ta opp Becker-arkivet i Norges Dokumentarv, blir det særlig lagt vekt på at arkivene på godt vis belyser den jødiske tradisjonen familien stod i, samtidig som de viser hvor integrert de var i den norske kulturen. Oppgjør og kamp for å få tilbake eiendeler etter krigen kommer også frem av arkivene, og er en viktig dokumentasjon av norsk-jødisk liv i perioden.

Les om Norges Dokumentarv og Becker-arkivet på Kulturdirektoratets nettside.


Søk om tilgang til Becker-arkivmaterialet som er deponert hos Telemark Museum via Arkivportalen.