Jødedom og jødiske tradisjoner

Purim
Purim er en karnevalsfest med mye rabalder og ballade, god mat og drikke. Alle kommer til synagogen karnevalskledd. Men den glade festen bygger på en dyster historie - som endte godt: Purim feires til minne om hvordan den onde Hamans planer om å drepe alle jødene i Perserriket ble forpurret av kløktige dronning Ester og hennes fetter, Mordechai. 

Purim feires vanligvis i februar, i måneden Adar i den jødiske kalenderen.


Her kan du laste ned bokmerker og medaljonger med dronning Ester og kong Ahashverus som kan lages til purim.
Pesach
Pesach er en festhøytid til minne om slaveriet israelittene led i Faraos land på Moses´ tid  og om flukten derifra. 

Sedermåltidet, som innleder Pesach, gjenskaper utgangen fra Egypt gjennom symbolske matretter, handlinger og fortelling. 

Gjæret mat er fluktens og pesachs viktigste symbol. I åtte dager spises ikke vanlig brød, bare matta, det tynne, usyrede brødet. Før pesach starter vaskes det for å fjerne selv de minste rester etter gjæret/syret mat. 

Her kan du laste ned et sederfat, klippe og matche matrettene på hebraisk og norsk. 

Chanuka
Chanuka, lysfesten, feires åtte dager den mørkeste tiden av året. Festen er til minne om lysmirakelet da de jødiske makkabeerne vant over hellenistisk overmakt og gjeninnviet Tempelet. Olje, nok til bare én dag, brant hele åtte dager. Det spises mat stekt i olje; latkes og sufganiot, mens man snurrer dreåidelen. 

En dreidel er en firesidet snurrebass; på hver side står det skrevet en hebraisk bokstav: Nun, Gimmel, Hei, Shin, som til sammen står for setningen "Nes Gadol Haja Sham", "Stort under skjedde der". 

Share by: