Kulturaften: En flyktning vender tilbake

Foredrag:
Historiker Mats Tangestuen: Otto Eisler, flyktning i Norge
Prof. Peter Pelčák: Otto Eisler – Brno´s modern Architect

Janáček – kvartetten spiller:
Pavel Haas: String Quartet nr 3, op.15

Arkitekten Otto Eisler kom til Norge som flyktning fra Tsjekkoslovakia i 1940. Han ble arrestert under fluktforsøk til Sverige og deportert fra Oslo til Auschwitz i august 1943. Han overlevde og vendte tilbake til Brno etter krigen. Otto Eisler er kjent for sitt bidrag til moderne arkitektur.

Kvelden er en del av et EØS-prosjekt og kulturarvsamarbeid mellom Jødisk Museum i Oslo og Brno, Tsjekkia. I Brno restaureres en synagoge tegnet av Eisler. I januar åpner JMOs vandreutstilling Wergeland´s Legacy på Spilberk Castle i Brno. 4. februar åpner en stor Tugendhat-utstilling i Villa Stenersen i Oslo, et samarbeid mellom JMO og Nasjonalmuseet. Eisler var involvert i oppsettingen av Villa Tugendhat.