Foredrag om Rut

Foredrag om Rut
TID
6. mai 2012, kl. 12:30

STED
Jødisk Museum i Oslo, Calmeyers gate 15b
Shavuot er en fest til minne om da Moses og det jødiske folk mottok Toraen på Sinai fjell 50 dager etter Pesachs begynnelse. Den er en av tre gamle pilegrimsfester og markerer også slutten på bygg-innhøstningen. Under valfartsfesten til Tempelet ble det ofret frukt og to nybakte brød.

Tradisjoner i dag er våkenatt med studier av Toraen og maten er melkebasert.

Fortellingen om Rut, som foregår nettopp under innhøstningen, leses på Shavuot.

Ruts bok er en av to bøker med kvinnelig hovedperson i de jødiske hellige skrifter. Moabittkvinnen Rut fremheves gjerne som første kvinne som konverterer til jødedommen og er på flere måter en betydelig kvinneskikkelse i jødisk tradisjon. Ruts lojalitet overfor svigermoren Naomi er en eksemplarisk grunnhistorie om en fremmed som finner sin plass blant et annet folk enn sitt eget. Rut regnes også som stammor til kong David.

Men hvordan er fortellingen blitt fortolket gjennom historien og i hvilke perspektiv fortolker vi den i dag?

Foredragsholderne:
Torill Torp Holte er magister i litteraturvitenskap. Hun har i flere år vært tilknyttet Jødisk Museum i Oslo som utformer og tekstforfatter til museets utstillinger og utgivelser.

Lynn Claire Feinberg er cand. philol i religionshistorie fra Oslo. Hun er også utdannet rabbiner fra USA . Hun har i flere år vært prosjekttilknyttet Jødisk Museum i Oslo, spesielt under utarbeidelsen av utstillingen «Det jødiske året – Alt til sin tid . Lynn er etterkommer av en av de tidlige jødiske innvandrerne til Norge fra 1890-tallet.

Joav Melchior er rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo og kom til Norge i 2006. Han tok sin rabbinerutdannelse i Israel. Hans far, Michael Melchior, var rabbiner i DMT på 80 og 90- tallet og Joav hadde sine barneår i Oslo. Deretter flyttet familien til Israel.
Share by: