Jødisk Filmklubb: «Oma og Bella»

Jødisk Filmklubb: «Oma og Bella»
TID
8. april 2014, kl. 19.30

STED
Jødisk Museum i Oslo, Calmeyers gate 15b

BILETTER
Gratis

PÅMELDING
Ingen påmelding
Jødisk Museums Venneforening viser «Oma & Bella» etter sitt årsmøte. Filmen innledes av den kjente kokebokforfatteren Monica Csango.

Oma (86) og Bella (89) er to jødiske bestemødre og Holocaust-overlevere. Siden 2006 har de delt samme leilighet i Berlin. De hygger seg, tar vare på hverandre, men mest av alt lager de mat – og minnes.

I århundrer har jødiske mattradisjoner blitt overlevert fra mor til datter, men hva skjer når hele familien blir utryddet? Bella Katz klarte å flykte fra gettoen under krigen og endte opp en flyktningleir i Berlin etter krigen. Der traff hun Regina (Oma) Karolinski som også var uten familie.

Oma betyr bestemor på tysk og det er Regines barnebarn Alexa Karolinski som har laget dokumentaren om de to gamle damene. Begge mistet sine familier og de har måttet lære seg og gjette seg frem til hvordan deres mødre og bestemødre lagde rettene de husker fra barndommen. Når de gjør dette bygger de en bro fra fortiden til fremtiden og tar frem smaker og dufter fra en tapt verden – og gir det som gave til sine barn og barnebarn, forklarer Alexa.

Filmen er tekstet på engelsk. Det snakkes i hovedsak tysk, men det vil være innslag av jiddish og polsk.
Share by: