Arendalsuka 17. august kl. 17.00

I forbindelse med Arendalsuka 2017, inviterer Museumsforbundet, i samarbeid med Museene på Sørlandet, Holocaust-senteret og Jødisk Museum i Oslo, til debatt med påfølgende klezmer-konsert!

Den senere tid blir demokratiet flere steder i verden utfordret av konspirasjonsteorier og ytringsfriheten redusert. Mange grupper blir truet og marginalisert. I enkelte land blir museene styrt når myndighetene ikke liker budskapet de formidler, og begrepet "fake news" brukes flittig.

Museene er viktige arenaer for å tilby kunnskap til skoleelever og allmennheten generelt om historie og samfunnsutviklingen, men også for å sette fokus på aktuelle vanskelige tema. Institusjonenes arbeid knyttet til konspirasjonstenkning, antisemittisme og gruppefiendtlige holdninger vil belyses i dette arrangementet og diskuteres gjennom innlegg, kommentarer og debatt der museumsansatte og politikere deltar sammen med publikum.

Etter programmet blir det konsert med Calmeyer Kapelye, Jødisk Museum sitt husband, og hvem vet - kanskje blir det rom for musikalsk kulturmøte utover kvelden...

Medvirkende
• Alexa Døving og Terje Emberland, HL-senteret: Konspirasjonsteorier - en trussel mot demokratiet?
• Mats Tangestuen og Kristine Bjørndal, Jødisk Museum i Oslo: Antisemittisme – hvordan undervise om det? Nettressursen ”Antisemittisme – før og nå”
• Peder Nustad, HL-senteret: Hvordan kan skolen motarbeide konspirasjonsteorier, gruppefiendtlighet og hatretorikk?
• Guri Hjeltnes, ordstyrer, HL-senteret
• Mats Tangestuen, ordstyrer, Jødisk Museum i Oslo
• Politikere: TBA
• Kristine Bjørndal, Jødisk Museum i Oslo og Morten Michelsen, musiker: Hva er klezmer?

Konsert: Calmeyer Kapelye

Om bandet:
Klarinettisten Morten Michelsen har lang fartstid som klezmermusiker, ikke minst fra Urban Tunélls Klezmerband, som 16 år etter opprettelsen fortsatt er Norges fremste klezmerensemble. Som et sideprosjekt har Michelsen opprettet et husband for Jødisk Museum i Oslo - Calmeyer Kapelye, navngitt etter museets beliggenhet i en historisk synagoge i Calmeyers gate. Med seg på scenen har han Almir Meskovic på trekkspill og Christoffer Stangness på bass.

På Arendalsukas nettsider finner du alt av info: http://www.arendalsuka.no/event/user-view/5005